Pelaajalukee Videopelejä, sarjakuvia ja internet-kulttuuria.

Uuno Turhapuro - kusipää mulkku

  • Onko tämä ystävällisen henkilön hymy? Kuvan lähde: Wikipedia
    Onko tämä ystävällisen henkilön hymy? Kuvan lähde: Wikipedia

Uuuno Turhapuro on erittäin suosittu hahmo suomalaisessa kulttuurimaisemassa. En ymmärrä miksi; hänhän on kaikkea muuta kuin tykättävä henkilö.

Turhapuro kohtelee vaimoaan kuin hirviö. Hän kiristää tarkoituksella tämän hermoja, ei tue tai pidä häntä hyvänä tai halua viettää aikaa hänen kanssaan. Sänkyynsäkin vierelleen hän presidenttinä otti mieluummin koiran kuin Elisabetin. Turhapuro on useasti ilmaissut naineensa vaimonsa vain rahan takia, ja hän hakkailee surutta vieraita naisia välittämättä avioliitostaan. Tällainen henkinen väkivalta on pökerryttävää.

Turhapuro on laiska ja ahne. Nämä ovat osin komediallisia elementtejä ja sopivat suomalaiseen mielenmaisemaan nimenomaan huumorimielessä - kansanluonteeseemme kuuluu pitää arvossa ahkeruutta ja vaatimattomuutta, ja näiden ihanteiden rikkominen räikeästi on komediallista. Turhapuro ei kuitenkaan ilmaise mitään positiivisia ominaisuuksia tasapainottamaan näitä. Hän laiskottelee ja ahmii ruokaa välittämättä muusta.

Appivanhempiansa Turhapuro käyttää siekailematta hyväksi. Karismaattisena manipuloijana hän on kietonut vaimonsa äidin pikkusormensa ympärille, ja tämä puolustaa häntä Turhapuron läpi näkeville apelle ja vaimolle.  Appi Vuoristoneuvos Tuura ymmärtää, mikä Turhapuro on miehiään, ja jatkuvasti torppaa tämän yritykset käyttää hyväksi perheen omaisuutta.

Turhapuron parhaat kaverit ovat autokorjaamon omistaja ja hänen apumiehensä. Heidän kanssaan hän laiskottelee, mässäilee ja yrittää saada haltuunsa appensa omaisuutta rikollisin keinoin, kuten lavastamalla kidnappauksia. Muita ystäviä Turhapurolla ei tunnu olevan.

Paremmin kuin kansakunnan kaapin päälle Uuno Turhapuro sopisi Family Guy -tyyppiseen piirrossarjaan muiden laiskojen, typerien ja pahansuopien hahmojen sekaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Uuuno Turhapuro on erittäin suosittu hahmo suomalaisessa kulttuurimaisemassa. En ymmärrä miksi; hänhän on kaikkea muuta kuin tykättävä henkilö."

Ymmärryksesi näyttää olevan aika rajoittunut. Eihän Uuno Turhapuro hahmona ole sinänsä kunnioitettu, vaan Turhapuro-elokuvat ovat suosittuja, koska niissä on pystytty tuomaan esiin sellainen roolihahmo, joka sisältää karikatyyrisesti kaikki ne negatiiviset luonnehdinnat, jotka tässä blogimerkinnässä toit esille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka kirjoitti: [Ymmärryksesi näyttää olevan aika rajoittunut.],

- no minun ymmärrykseni on paljon rajoittuneempi vielä kuin blogin kirjoittajan, koska en ymmärrä alkuunkaan tuollaista huumoria jota tarjotaan niin aikuisille kuin myös lapsille. En ymmärrä ehkä sen takia, että en ole kasvanut Suomen suomalaisten kulttuurissa. Karikatyyrikin voi olla hieman miellyttävämpi! Sille kuitenkaan ei ole mitään merkitystä kellekään, jos minua henkilökohtaisesti jopa inhottaa katsoa tuota pelleilyä.

Onhan se selvä, että aikuiset ja lapset näkevät ja suhtautuvat sen sankarin käyttäytymiseen eri tavalla. Lapset saavat ottaa mallia ja viedä sen hiekkalaatikolle tai päiväkodin leikkikerhoon ja tuollainen huumori voi jatkua sitten aikuisiän asti...

Minusta tuntuu, että Turhapuro-elokuvia katsotaan ja nauretaan jo etukäteen sen takia, että muutkin niin tekevät. Ihmiset on saatu uskomaan, että se on kiva.
Anteeksi vaan, Turhapuron fanit!:)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Uuno Turhapuro on nähdäkseni antisankari eikä sankari. Ja näin hänet täytyy tulkita. Se, että Uuno on todella kauhea yhdistettynä siihen että hänellä menee todella hyvin ja hän onnistuu jopa ällistyttävällä tasolla on se joka tekee hänestä kiinnostavan. Ei ihanteena vaan kenties jopa kokemuksena siitä että asia on väärin.

Jos Michael Bayn ironinen nerous on kyseenalaista mutta mahdollista, on Speden fiksuus Uuno Turpahuron kohdalla ilmiselviö.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olen joskus miettinyt samaa, miten kaljaa joka päivää juovasta, työtävieroksuvasta ja verkkopaitaan pukeutuvasta, vaimonsa kustannuksella elävästä rentusta on tullut jonkinlainen kansallissankari? Sekä häntä näytelleestä näyttelijästä jonkinlainen kansallinen ikoni?

Nythän meillä on joka kylässä ja kaupunginosassa omat turhapurot, jotka osaavat turpauunon slouganit ulkomuistista ja näyttelevät häntä tosielämässä paremmin kuin Loiri ikinä osasi näytellä omaa osaansa. Jokainen meistä varmaan tuntee ainakin yhden vastaavan henkilön?

Toki Turhapuro nimineen päivineen menee jonkinlaisena yhteiskuntakritiikkinä ja hauskana velmuna, joka osaa aina mennä sieltä mistä rima on matalin ja selviytyä silti "voittajana". Mutta kyllä ainakin nämä minun tuntemani, tosielämän turhapurot ovat äärimmäisen rasittavia tyyppejä. Enkä itse olisi nostanut tällaista henkilöä kansakunnan kaapin päälle, vaikka hänellä oma paikka varmaan jokaisen kansalaisen sydämessä onkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten edellä on todettu, kyseessä on antisankarin karikatyyri. Suosio perustuu siihen taitavuuteen, millä hahmo on luotu. Lisäksi käsikirjoituksissa on monissa paikoin loistavaa tilannekomiikkaa. Pieni vivahde on myös siitä, että suomalainen yleisö nauraa tavallaan itselleen.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kuikan Juhahan tuossa sanoi sen olennaisen.Karikatyyri..se oli mullakin ensimmäinen ajatus.Karikatyyrin käsitän lähinnä irvailuna.Toki siinä irvailussakin on eri tasoja.Turhapurossahan irvailu,karrikointi on viety
äärimmäiselle rajalle,melkein nerokkuuteen asti.Spedehän oli jonkilainen monitoiminero,jostain olen ymmärtänyt,että omana itsenään ns.siviilliisä hän oli jämpti,kenties jopa ylijämpti ja irvailematon mies,savolaisuudestaan huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen.
Se mikä Turhapurossa on olennaista on nähtävissä yhdellä katsomisella,ennekuin yhtäkään repliikkiä on sanottu..klovnin maski ja sekin vielä reilusti karrikoitunan, se kertonee välittömästi sen mistä on kyssymys..en usko,että tuo maski olisi mitään tarkoittamaton.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lapsena tykkäsin Uunosta kovasti, mutta en ole enää vuosiin jaksanut katsoa sitä kohellusta. Itselläni on melkoisen musta huumorintaju, mutta jostakin syystä Uuno ei vaan nappaa. Trailerpark boys taas saa minut nauramaan maha kippuralla, joten en minä ihan huumorintajutonkaan ole.

Taisto Merilä

Ei Paul Hogan:in hahmokaan täysin tuulesta tempaistu ole:

https://www.youtube.com/watch?v=08sCOSI2dmY

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Minusta tärkeä tekijä on nimenomaan vastakkainasettelu köyhän ja rikkaan välillä. Jos vuoristoneuvos olisi yhtään vähemmän katsojaa arvelluttava hahmo, ei katsojaa naurattaisi. Kaikkia elokuvia en ole katsonut, mutta Uuno ei myöskään taida koskaan roikkua sossun luukulla tai kokeilla huumeita, joten pahennus jää pintapuoliselle työmiehelle tutulle tasolle; arkipäivän kapinaksi.

Viljo Häggman

Uunon hahmo on kyllä täysin Loirin luoma. Jossain tuo kertoi miten se syntyi. Toinen asia joka jäi mieleen, oli kun jossain vaiheessa Loiri huomasi ettei hahmo oikein toimi, Uuno oli jotenkin liian kova, pikkulapsen hellyyttävyys puuttui, ja meni jokin aika kunnes huomasi että kulmakarvat oli millin verran liian pitkät tai vähän väärin kallellaan. Pienestä kiinni. Taiteilija hallitsee mediansa. Katsoja vastaanottaa tietämättään kasvoista informaatiota.
Muistaa pitää myös ettei Uuno ole koskaan väkivaltainen.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Jokainen nainen, joka on valinnut elämänkumppanikseen rentun voi verrata miestään Uuno Turhapuroon ja todeta, ettei ihan niin huonoa valintaa olekkaan tehnyt ja jokainen mies voi kokea olevansa hieman parempi ihminen nähdessään Turhapuron.