Pelaajalukee Videopelejä, sarjakuvia ja internet-kulttuuria.

Siekailuja tietotekniikan maailmassa

  • Kuvan lähde: techradar.com
    Kuvan lähde: techradar.com

Uusi Thinkpad-läppäri, jossa ensiasennettuna Windows 7 64bit. Verkkiksen myyjä lupasi, että mukana tulee lisenssi w10-päivitykseen. Hyvä, koska ilmaispäivitysmahdollisuus oli loppunut noin viikkoa aikaisemmin. Läppäri lähti mukaan.

Saman päivän iltana käynnistin koneen ja tulin siihen tulokseen, että W7 ei ole tätä päivää ja että päivitys on tehtävä. Etsin pakkauksesta ohjetta lataukseen tai lisenssiin w10:ä varten. Mukana oli epämääräinen paperilappu, jossa mainittiin päivitys. Lapun linkki vei kuolleeseen osoitteeseen Lenovon verkkotuessa. Tutkin tukea muualta, googlailin, tein Lenovo-tilin, enkä  kuollaksenikaan löytänyt ohjetta, miten saada päivitys. Vaikka tiesin, että siitä ei ole mitään hyötyä, kirjoitin verkkiksen asiakaspalveluun tiedustelun, miten päivitys tehdään. Siinä meni yksi päivä.

Seuraavana päivänä verkkiksestä tuli vastaus: copypastettu Lenovon tuotetuen puhelinnumero. Ihan normaalia verkkiksen aspaa. Soitin ja kahdella yrityksellä pääsin läpi ja sain kuulla uutisia. W10:n tuoteavain on valmiina emolevyllä, eli mitään koodia ei tarvita. Tosin mikä tahansa buuttaustikku ei kelpaa, pitää olla lenovon oma. Minulle kerrottiin merkkijono, joka minun tuli googlata, jotta löysin oikean ohjesivun. Tänä päivänä en muuta ehtinyt.

Seuraava instanssi: Luin ohjetta verkkosivulta. Latasin Lenovon palvelupyyntösoftan, jonka kautta saatoin läppärini sarjanumerolla tilata linkin USB-palautustikun imageen, jonka pohjalta voisin erillisellä softalla tehdä asennustikun w10:tä varten. Linkki tuli, imagea ladattiin vajaat kaksi tuntia. Samalla latasin tikunluontisoftan (lenovon oman). Kaksi ensimmäistä USB-tikkua, joille yritin asentaa imagen, rikkoutuivat. Windows näki ne, mutta niissä ei näkynyt sisältöä. Sitten hoksasin, että täytyy käyttää isompaa kuin 16 GT tikkua. Tikun luonti kesti yön yli. Se siitä sessiosta.

Sitten edessä oli luodulla tikulla buuttaaminen. Kaikeksi ihmetykseksi buuttaaminen tikulta onnistui heti ja w10:n asentaminen alkoi. Ja jatkui. Ja jatkui yli neljä tuntia. PC tuntui compilaavan koko käyttiksen uudestaan, ja kone näytti olevan jumissa jo moneen kertaan.

Myös W10:n asennus lopulta tuksutti läpi, ja Bloatwarella täytetty, aktivoitu Lenovon Windows 10 oli asennettu. Jee! Eikä kestänyt kuin neljä-viisi tuntia.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt: Windows 10:n hienoimpia featureja on puhtaan asennuksen tekemisen helppous. Tämä oli maali koko ajan: puhdas asennus ilman bloatwarea. Tikku uudestaan koneeseen ja howtogeek-sivuston ohjeet esiin. Windows-palautustikku syntyi noin tunnissa. Siltä buuttaminen onnistui ja windowsin asennus toimi hyvin - levyosion valintaan saakka.

Windowsin asennus löysi läppärin SSD:levyn neljä osiota: noin 600 mt recovery, joku hidden partition 200 mt, joku MS:n oma sävellys noin 16 mt (sic.) sekä pääosio, noin 170 GT, jolle käyttis piti asentaa. Mutta valitessani osion tuli error: "windows cannot be installed on this disk. The selected disk is of the GPT partition style." Googlaaminen kertoi, että tämä on... osiointityyli. Enkä sen enempää aiheesta ymmärtänyt siihen aikaan yöstä.

Nyt halusin kokeilla, mitä Gparted sanoo aiheesta. Viimeinen toimiva USB-tikkuni tosin sisälsi nyt työllä ja vaivalla tehdyn w10-asennuspaketin, joten en voinut asentaa Gpartedia mihinkään. Siispä tutkin aiemmin rikkoutuneita USB-tikkuja googlaamalla tyhjää usb-asemaa. Selvisi, että tikut eivät olleet rikki, olivat vain, luultavasti lenovon koodaajien laiskuuden johdosta, hukanneet osiointinsa. Windowsin levytyökalulla oli mahdollista luoda tikut uudestaan. Halleluja!

Asensin tikulle Gpartedin. Koetin formatoida ison asennusosion - tuloksetta, error pysyi samana. Tässä kohtaa vähän kuumotti, sillä olin juuri hävittänyt asennetun bloat-windowsin ja kone olisi ollut romurautaa jos asennusta ei olisi saanut pelaamaan. Google kuitenkin neuvoi, miten vaihtaa asennuksen yhteydessä osiointityyli, mutta halusin kokeilla tyhjentää koko levyn.

Lopulta keräsin rohkeuteni: ajoin Gpartedilla koko levyn tyhjäksi, recoveryt, piilotetut osiot, kaiken. Sitten aloitin asennuksen ja määräsin sen tekemään uuden osion allokoimattomaan tilaan. Ja se tepsi! W10 asentui. Asennusohjelma oli hämmästyttävän samannäköinen kuin se windows 7:sta alkaen on ollut. Asennukseen ei mennyt tuntiakaan. Ja nyt on puhdas, aktivoitu ja bloatiton W10 alla.

Eikä siihen mennyt kuin pari iltaa ja muutamat yöunet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jos insinöörilläkin on noin paljon vaikeuksia, miten me muut selvitään?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mistään ei voi päätellä, ettetkö esimerkiksi sinä pärjäisi aivan hyvin.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Näinhän se on, ei pelkällä oppiarvolla tee mitään. Harrastuneisuus on sitäkin tärkeämpää.

Tässä tapauksessa täytyy myöntää, että sormi oli pariin kertaan 2. niveltä myöten suussa, mutta niin sieltä vaan tuli valmista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #4

Minulla alkoi kone kaatuilla. Aloin googlaamaan virheraportteja, ja kaikki viittasi siihen, että kyseessä on ajurivika. Tappelin pari päivää masiinan kanssa ja kokeilin jos jonkinlaista ohjetta ja asentelinpas pari uutta ohjelmaakin.

Kone ei vaan alkanut toimia. Jostakin löytyi Microsoftin sivu, jossa pienellä mainittiin, että kannattaa tarkistaa muistin toiminta. Siinäpä se. Muistikampa oli mennyt rikki. Tunsin itseni melkoiseksi ääliöksi, mutta en osannut lainkaan epäillä laitevikaa, koska virheraportit viittasivat ajureihin. No opittiinpas taas jotakin uutta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Loistava kirjoitus, tosin en ymmärtänyt siitä juuri mitään.

Alalla on oma kielensä, jota ilman koulutusta tai 20 vuoden intohimoista harrastamista ei ymmärrä.Kun näen tekstin, että ’voi asentaa helposti’, niin tiedän, ettei homma meikäläiseltä onnistu.

Olen tyytynyt Ubuntu käyttöjärjestelmään. Se on ilmainen, asentuu kohtuullisella varmuudella automaattisesti Libre Office paketin (alkeisversio MS:n Office paketista) ja Firefoxin kanssa. Eipä silti kyllä sekin tilttailee eikä Canonin ajureita taida vieläkään olla, että parempi printata HP:n laitteilla.

Canonin skanneriani varten olen säästänyt W10:n ilmaispäivityksen toisena käyttöjärjestelmänä.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Joo, totta, joka alalla on jargoninsa ja koodikielensä, joka täytyy tuntea.

Ubuntu on hyvä pieneen käyttöön: toimistohommiin ja nettisurffailuun, ehkä pieneen mediankatseluun. Juuri muuhun siitä ei mielestäni ole.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Saman päivän iltana käynnistin koneen ja tulin siihen tulokseen, että W7 ei ole tätä päivää ja että päivitys on tehtävä."

Good for you. Itse vihaan W10:tä. Ei tarjonnut mitään uutta, kun tuli uuden läppärin mukana ja vertailin pöytäkoneeni W7:n. Turhia mainoksia ja ohjelmia kyllä tuli.

Microsoft, vaikka pidän sinusta enemmän kuin Omenasta, se minun vähäinen arvostus katoaa näiden temppujen takia.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Tjaah, minusta W10 on käyttökelpoisempi ja nopeampi kuin seiska. Kasi oli myös. Nuo appsit, joita tungetaan nykyään kaikkialle, ovat kaksipiippuinen juttu toki. Mutta kehitystä W8:sta tapahtui kun niitä on nyt kuitenkin vähemmän pakollisia kuin ennen.