Pelaajalukee Videopelejä, sarjakuvia ja internet-kulttuuria.

Tekstinkäsittelyn pikanäppäimet

Tekstin luominen on työtä, jossa näppäimistö on käytännössä ainoa käyttökelpoinen työkalu. Siten tekstinkäsittely on paljon nopeampaa, jos käsiä ei tarvitse siirtää pois näppäimistöltä hiiren pyörittelyn tai kahvinjuomisen takia.

Kahvinjuontiin auttanee kofeiinitablettien nauttiminen, mutta hiiren käyttöä voi vähentää muun muassa näillä pikanappäimillä. Alla lueteltavat pikanäppäimet toimivat tälläkin blogialustalla. Samoin ne toimivat useimmissa verkkolomakkeissa ja melkein kaikkialla, minne tekstiä kirjoitetaan. Komentorivillä toki on omat kikkansa.

Jälleen nämäkin on kaikki varmasti listattu toisaalla ja komentoja on varmasti myös enemmän. Tarkoitukseni on listata vain kätevimmät itse käyttämäni eikä tehdä komprehensiivista listaa.

Ctrl+nuoli oikealle/nuoli vasemmalle

Siirtää kursoria (tuo vilkkuva suora viiva jonka lähelle kirjaimet syntyvät siis) tekstissä kokonaisen sanan oikealle/vasemmalle.

Home/End

Siirtää kursorin rivin alkuun/loppuun.

Shift+nuoli oikealle/nuoli vasemmalle

Maalaa tekstiä oikealle/vasemmalle kirjain kerrallaan.

Ctrl+Shift+nuoli oikealle/nuoli vasemmalle

Maalaa tekstiä oikealle/vasemmalle sanan kerrallaan.

(Shiftin voi myös yhdistää nuoliin ylös tai alas, Home, End Page Up ja Page Down -nappeihin. Silloin maalautuu tekstiä liikkumissuunnan mukaan.)

Ctrl+Delete

Poistaa kokonaisen sanan kursorin oikealta puolelta.

Ctrl+Backspace (siinä enterin yläpuolella)

Poistaa kokonaisen sanan kursorin vasemmalta puolelta.

Ctrl+A/Ctrl+C/Ctrl+V

Maalaa koko tekstin tai verkkosivun/Kopioi maalatun tekstin tai verkkosivun leikepöydälle/Liittää leikepöydän sisällön. (Olen yllättynyt jos näitä eivät tunne kaikki, mutta listataan nyt kuitenkin.)

Hiiren kaksoisnapautus

Maalaa kaksoisnapautettavan sanan. Kaksoisnapautuksen jälkeen voi tekstiä alkaa maalaamaan siitä joko eteen tai taaksepäin vapauttamatta hiiren painiketta. Teksti maalautuu kokonainen sana kerrallaan. Toimii sekä verkkosivulla että tekstinkäsittelyssä.

Hiiren kolmoisnapautus

Maalaa kolmoisnapautettavan tekstikappaleen, toimii sekä verkkosivuilla että tekstinkäsittelyssä.

Ctrl+B/Ctrl+U/Ctrl+I

Tekee maalattuun tekstiin lihavoinnin/alleviivauksen/kursivoinnin tai poistaa ne.

Ctrl+Z

Kumoa, eli peruu edellisen toimenpiteen. Toistuvasti painettaessa peruu toimenpiteitä järjestyksessä.

Ctrl+U

Tee uudelleen, eli peruu kumoamisia järjestyksessä.

Ctrl+S

Välitallentaa tekstitiedoston. Tätä kannattaa opetella painamaan usein.

Bonus 1: Fn/Function

Tämä näppäin löytyy useimmista kannettavista koneista. Fn-näppäimellä voi säädellä esimerkiksi kannettavan äänenvoimakkuutta tai näytön kirkkautta nopeasti. Itse säätönäppäimet ovat usein nuolissa tai F-näppäimissä, ne selviävät katsomalla tarkasti näppäimiin painettuja kuvia.

Bonus 2: Insert

Oletko koskaan lisännyt sanoja valmiin tekstin keskelle ja pohtinut, miksi ihmeessä joka kirjaimen lisätessäsi kursorin edestä poistuu samaa tahtia yksi kirjain? Olet painanut insert-näppäintä ja uudelleen sen painaminen korjaa tilanteen. (Minulle tämä tapahtui ensimmäisen kerran noin vuonna 1998. Korjasin tilanteen uudelleenkäynnistämällä tietokoneen. :) Insinöörikikat olivat hallussa jo silloin. :D)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ajatus on useasti nopeampi kuin mikään näppäimistö. Mikähän komento korjaisi kaikki kirjoitusvirhepaholaiset. Niitähän tulee jokaiselle, toisille enemmän kuin toisille. Opettelin kymmensormijärjestelmän jo teininä. Siitä on ollut yllättävän paljon hyötyä myöhemminkin.

Käyttäjän akutalikka kuva
Aku Talikka

Kiitos näistä, tässä Word 2010 -videoni osin samasta aiheesta: http://www.youtube.com/watch?v=7nkCgICnVJM

En ole aiemmin oikein oivaltanutkaan että täällä Uudessasuomessa on näin paljon hyvää materiaalia. Esim. Irja Laamanen on puhunut vanhusten atk-taitojen puolesta kuten moni muukin. Itse suosittelisin Puppy Linuxia tai jotakin muuta helppoa ja kevyttä jakelua vanhoihin koneisiin, jotta ikäihmisillä olisi vaivaton ja edullinen mahdollisuus tutustua tietotekniikkaan: http://users.metropolia.fi/~akuta/tietotekniikan-p...

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

En ole kokeillut puppy-linuxia, onko se erityisen helppokäyttöinen? Minun suosikkini maun ja kaveyden puolesta on Lubuntu. Se toimii vanhemmallakin raudalla sulavasti, eikä sisällä pahimpia uusia Ubuntu-muutoksia.

Puheenaiheeseen liittyvää