Pelaajalukee Videopelejä, sarjakuvia ja internet-kulttuuria.

Kaikki blogit puheenaiheesta Käytettävyys

Venäjän kirjoittaminen tietokoneella

Olen opiskellut venäjän kieltä AMK:ssa ja ollut kyseisessä maassa opiskelijavaihdossakin. Tietoteknisesti valveutuneena olen ottanut selvää kielen kirjoittamisesta sähköisesti. Selvisi, että venäjän kielen standardinäppäimistö on koko lailla erilainen kuin Suomessa käytettävä Qwerty.

Aoeuidhtns - siis mitä?

Mitä sinulle tulee mieleen kirjainyhdistelmästä QWERTY? Toivottavasti ei Uuden Suomen blogipalvelun salasanasi ainakaan. Kyse on siis näppäimistön ylimmän rivin vasemmasta reunasta, josta muodostuu tuo kirjainyhdistelmä. Paitsi tutkimusten mukaan kohtalaisen suosittu salasana, on Qwerty myös tämän Suomessakin yleisen näppäimistöasettelun nimi.

Tekstinkäsittelyn pikanäppäimet

Tekstin luominen on työtä, jossa näppäimistö on käytännössä ainoa käyttökelpoinen työkalu. Siten tekstinkäsittely on paljon nopeampaa, jos käsiä ei tarvitse siirtää pois näppäimistöltä hiiren pyörittelyn tai kahvinjuomisen takia.

Kahvinjuontiin auttanee kofeiinitablettien nauttiminen, mutta hiiren käyttöä voi vähentää muun muassa näillä pikanappäimillä. Alla lueteltavat pikanäppäimet toimivat tälläkin blogialustalla. Samoin ne toimivat useimmissa verkkolomakkeissa ja melkein kaikkialla, minne tekstiä kirjoitetaan. Komentorivillä toki on omat kikkansa.

Verkkoselaimen pikanäppäimet

Tietokoneen käyttö on usein sujuvampaa, mitä vähemmän käsien paikkaa joutuu vaihtamaan hiiren ja näppäimistön välillä. Näppäimistölle on siksi tehty useita pikakomentoja, jotta hiirtä joutuisi tökkimään mahdollisimman vähän.

Julkaise syötteitä