Pelaajalukee Videopelejä, sarjakuvia ja internet-kulttuuria.

Tony Halme - Testamentti

  • Tony Halme - Testamentti

Tony Halmeelta keskeneräiseksi jäänyt kirja Testamentti on ilmestynyt jo 2010, mutta luin sen itse vasta nyt. Kirjan ovat toimittaneet julkaisuvalmiiksi Halmeen ystävät ja haamukirjoittaja.

Testamentti on tyyliltään samanlainen kuin aiemmat osat. Kirjaa lukiessa tulee tunne siitä, että kuuntelee tarinaa, jota päähenkilö kertoo. Kirja on kirjoitettu räväkällä kielellä tapahtumien kuvauksina ja päähenkilön ja hänen tapaamiensa henkilöiden repliikkeinä. Mieleen tulee, että kirjoitustyö on varmaankin tehty purkamalla nauhoitettuja haastatteluja paperille.

Kirja on teemaltaan kovin erilainen kuin aiemmat osat. Jumala armahtaa, minä en ja Tuomiopäivä olivat Viikingin pohjalta ponnistaen huipulle -tarina. Päähenkilö oli noussut Helsingin laitakaupungilta aina Yhdysvaltojen showbisnekseen ja, mikä tärkeintä, treenannut itsensä isoksi ja voimakkaaksi. Testamentti kertoo erilaisen tarinan: Koruttoman tunnustuksen väsyneestä ja sairaasta henkilöstä.

Testamentti käsittelee Halmeen elämää vuodesta 2001 hänen viimeisiin vuosiinsa asti. Isoimpia käsiteltyjä aiheita ovat eduskuntavaalikampanja, kesän 2003 tapahtumat, sairasloma ja osittainen toipuminen sekä viimeisinä vuosina tapahtunut elämänhallinnan menettäminen.

Edellisiin kirjoihin verrattuna Testamentissa tarinankerronta on hetken entisellään, mutta särö päähenkilön aiempaan teräsmiesmäiseen kuvaan syntyy melko pian. Halme kertoo lääkeongelmastaan: nukahtamis- ja kipulääkkeiden käytöstä, joka on alkanut hänen ammattipainiaikoinaan. Showpaini ja siihen liittyvä harjoittelu ja fyysiset iskut vaativat lääkkeiden päivittäistä käyttöä. Lopulta tapa jäi päälle, eikä  ilman unilääkettä nukahtaminen vain onnistunut.

Lääkkeiden käyttö alkoholin kanssa on myös suuressa roolissa. Kirjassa todetaan usein, ettei niistä päivistä tai tietystä reissusta muistu mieleen oikeastaan yhtään mitään. Päiviä ja muistoja on kadonnut ja yhden jos toisenkin kerran aamu lähtee käyntiin krapularyypyn avulla.

Kirja kertoo myös katkonaisen ja epävarman version niistä tapahtumista Halmeiden asunnossa, joiden takia Tony Halme päätyi kesällä 2003 koomaan ja invalidiksi.

Kirjasta käy hyvin selväksi, miten aivovamma ja invalidisoituminen ovat vaikuttaneet Halmeen kaltaiseen henkilöön. Halme aloitti nuorena fyysisen harjoittelun kasvattaakseen voimiaan ja kokoaan. Voimakas hänestä tulikin: teräväkielinen, karismaattinen ja itsevarma urheilija. Muutos päihteidenkäytön ja aivovamman kautta on varmasti ollut todella kova isku.

Testamentti kertoo Halmeen saamasta aivovauriosta koruttomasti. Puhe ei oikein onnistu, kävely on hidasta, muisti ei toimi. Päästä löytyvät vielä vanhat asiat, mutta ne eivät tahdo tulla ulos. Eivät ennen kuin alla on muutama alkoholiannos. Halmetta kehotetaan lopettamaan sekakäyttö lääkärin ja ystävien toimesta, mutta siihen ei ole voimia. Ei, kun päihtyneenä voi päästä lähemmäksi sitä Viikinkiä, jolla oli sana ja motoriikka hallussa.

Toinen kipeä asia, jota Testamentti käsittelee lyhyesti on lapsettomuus. Halme mainitsee avioliittonsa lapsettomuuden olevan hinta hänen showpainivuosistaan. Kyse on luultavasti hormonien käytöstä: showpainikiertueella ei ole aikaa tehdä voimaharjoitteita. Hormoneilla lihaskunnon ja näyttävyyden saa pidettyä ennallaan.

Nimestään huolimatta Testamentti vaikuttaa olevan enemmänkin synnintunnustus. Halme kertoo suoraan työkyvyttömyydestään, päihderiippuvaisuudestaan ja elämänhallintansa menettämisestä. Kirjan valmistuminen oli päällimmäisiä asioita hänen mielessään elämän loppupuolella. Halme oli varsinkin poliittisessa toiminnassaan kansanhenkilö, joten ehkä hän halusi tällä kirjalla kertoa tarinansa ja tavallaan pyytää anteeksi, ettei voinut elää omien korkeiden ihanteidensa mukaan. Vaikka hän varmasti yritti, vaati kuluttava elämä lopulta veronsa.

Tony Halme on ollut monenlaista. Syksy Räsänen ja Kaarina Hazard muistelevat häntä omalla tavallaan, mutta minä haluan muistaa hänestä kovan työmoraalin ja tarmon taistella huipulle. Hän jos kuka oli self made man, joka ei saanut mitään annettuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Minä en herraa Halmetta muista, koska hänen kulta-aikansa ja kaatumisensa aikana olin ulkomailla, mutta tarina kertoo, että mies sai eduskunnassa aikaan historiaa.

Tarina kertoo, että mies oli ensimmäinen uusi kansanedustaja, jonka ensimmäisen puheen pohjalta säädettiin laki. Lähteitä väiteen puolesta en ole etsinyt...

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Ihan noin se ei mennyt. Testamentti-kirjassa kyllä mainitaan tämäkin asia.

Halmeen ensimmäinen puheenvuoro koski sotiemme veteraaneja. Puheessa hän vaati heille parempaa kohtelua. Tästä myöhemmin puhemies Paavo Lipponen kirjoitti:

"Ministeri Mönkäreen vastauspuheenvuoroa kuunnellessani ajattelin, että siinäpä harvinainen tapaus: kansanedustaja saa neitsytpuheenvuorollaan ministeriltä selkeän lupauksen korjata esille ottamansa epäkohdan".

Tiedä sitten, mitä konkreettisesti tapahtui, parantuiko veteraanien asema ja jos niin kuinka monta prosenttia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Taiteilijana muistan Halmeen nimenomaan taidekriitikkona ja tässä minua on naurattanut miten hiljaiseksi ja asialliseksi Halme loppupelissä menee, kun Palmu kertoo voivansa maalata hänen muotokuvansa palettiveitsellä.

https://www.youtube.com/watch?v=QotTENZ7Q5I

Tämä seuraava taas kertoo Halmeen ilmiömäisestä kyvystä olla sattumalta oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Katsokaapa Pirtolan halua saada jutella Yoko Onon kanssa, hän on suorastaan täpinöissään!

https://www.youtube.com/watch?v=iUWpux4InfA

Muistan toki myös Halmeen voiton Jukka järvisestä, jossa hän otti raskaan sarjan suomen mestaruuden itselleen ja jota olin paikan päällä katsomassa. Muistan myös miten hän pelimiehenä oli lyönyt koko ottelupalkkionsa vetoa oman voittonsa puolesta ja tuplasi palkkionsa!

Jos Halme olisi pelannut pelinsä oikein, saattaisi hän olla tällä hetkellä Niinistön paikalla maamme presidenttinä!

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Vai taidekriitikkona. :) Taidekritiikkiä hän harrasti aiemmissa kirjoissaan. Se kritiikki oli vielä suorasukaisempaa kuin noissa pätkissä.

Halmehan esiintyi Japanin showpainiliigoissa aikoinaan (japanialaisilla oli käyttöä isolle ja ilkeän näköiselle gaijinille), joten oli ihan sopivaa että Yoko Ono sattui soittamaan juuri hänelle. Videolla Halme heittää parit kohteliaisuusfraasit japanin kielellä tuosta vaan. :)

Tony Halmeen presidenttiyttä pidän erittäin epätodennäköisenä skenaariona, mutta toki periaatteessa mahdollisena. Jos herraa rakastettiin niin kyllä häntä intohimoisesti vihattiinkin. Sellaisen henkilön on hyvin vaikeaa päästä tähän luottamusasemista korkeimpaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Surullinen, hyvä kirjoitus.
Tuskin tämän jälkeen tarvitsee kirjaa lukea.